понеділок, 10 лютого 2020 р.

Природа в житті дитини

   Хто хоч раз провів відпустку з дітьми на природі, ніколи вже не зможе відмовити собі і дітворі у цій ні з чим незрівнянній радості. Та для того щоб пройнятися цим почуттям, зовсім не обов’язково чекати відпустки. Вихідні дні, навіть  час після роботи можна використати для «спілкування в трьох», - ви, дитина і рідна природа. Повірте, ті години і хвилини, які будуть витрачені на це, обернуться роками щастя: по перше, зараз ви спостерігати мите, як крок за кроком осягає дитина навколишній світ, самі допомагатимете їй у цьому, а по друге, коли стане видимий усім, цінований людьми багатий духовний світ вашого сина чи дочки, гармонія їхніх думок і почуттів, фізична досконалість. При розумному, вдумливому ставленні до прогулянок з малям, коли батько чи мати або дідусь чи бабуся гуляють поруч з дитиною, кожен такий вихід за поріг дому стане школою формування особистості. Ви показуєте маляті красу вечірнього неба і росяного ранку, тремтливого    листочка і сонечка на ньому, квіточки, що тільки розпускаються, і гілок, що згинаються під плодами, - і в юному серці зароджується почуття краси, найнеобхідніше для формування естетичних смаків та ідеалів.
   Разом із сином прив’язуєте зламану гілочку, допомагаєте мурашці, що заблукала, знайти доріжку до її оселі, захищаєте пташку від посягань хлопчиків з рогаткою – і малюк привчається дивитися на світ очима зацікавленого господаря, захисника рідної природи.
Ви спостерігаєте з донькою, як повертає голову за сонцем сонях, закриваються перед дощем квіти кульбаби, як в’ються над квітучою гречкою бджоли, і в дівчинки виникає безліч «чому?», «як?», «навіщо?».
  Відповісте їй - і нова злива запитань. Бо, як твердив Ушинський: «Хочете навчити дитину логічно мислити – ведіть її у природу». Треба тільки бути готовим до відповідей, а зробити це допоможуть поради вихователів в дитячому садку або книги чи Інтернет.
  Та не тільки розум і почуття  дитини бурхливіше розвиваються за такого активного спілкування  з природою. На свіжому повітрі маєте необмежені можливості для рухливих ігор з малятами, а це означає розвиток рухів, загартування, тренування на витривалість.
   І, може, найголовніше: коли такі прогулянки стануть у сім’ї доброю традицією, це зробить ваші душевні контакти з дитиною міцними і надійними, а отже, вам ніколи не загрожуватиме небезпека якоїсь недоброї днини опинитись перед закритою наглухо душею вашого власного сина чи доньки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дитина і комп'ютер

  Консультація для батьків Ми живемо в час небувалого злету інформаційних технологій. Комп'ютер - він вже настільки міцно увійшов у на...