суботу, 28 грудня 2019 р.

Розвиток дрібної моторики вдома

   Розвиток моторики проходить складний шлях, починаючи з хапання предмета  цілою долонькою, потім  удосконалюється в процесі перекладання предмета з руки в руку, а вже до двох років дитина може не тільки правильно тримати ложку і пензлик, а й малювати. Процес вдосконалення моторних  навичок активно відбувається  в дошкільному та ранньому шкільному віці. Розвитку дрібної  моторики та м’язового тонусу руки сприяє малювання (штрихування в різних напрямках, з різною силою натиску,  розмальовки, обведення контуру, малювання за опорними точками, домальовування), ліпленя. Пропоную ігрові вправи для щоденних занять з дитиною, починаючи з раннього віку, спрямовані на розвиток  дрібної моторики рук:
- квасолині ванни  -  у миску чи коробку з квасолею чи горохом слід кинути кілька дрібних іграшок і розмішати. Дитина опускає руки у квасолю знаходить і витягає іграшки. Ефект: масаж, розвиток координації пальців.
- ліплення  з різних матеріалів (тісто, пластилін, глина). Крім очевидного творчого самовираження, дитина розвиває гнучкість і рухливість пальців і сприяє покращенню мовлення.
- ігри з крупами: перебирати в різні ємкості перемішані горох і квасолю, а потім і дрібніші крупи; пересипати і перемішувати крупи, розтирати в руках.
- мозаїка (різні види)  -  також покращує дрібну моторику, розвиває кмітливість і творчі здібності.
- шнурівки  -  розвивають дрібну моторику рук і навчають щоденно потрібному  -  шнурувати взуття. Найпростішу шнурівку можна зробити у домашніх умовах. Візьміть шматок картону, виріжте будь-який знайомий дитині предмет і зробіть по контуру дірки дироколом. У ці отвори дитина буде просмикувати шнурочки.
- ігри з гудзиками й намистинками  -  нанизування великих намистинок на нитку, застібання гудзиків, перебирання пальцями намистин. 
- пазли  -  яскраві картинки розвивають увагу, кмітливість, координацію очей та рук і дрібну моторику.
- ігри з олівцями  -  катання долонею олівців, кульок по столі чи іншій поверхні. Таке заняття  -  додатковий масаж долонь і покращення координації руху кисті.
   Ці ігри та вправи легко виконувати вдома, адже можна використовувати будь який підручний матеріал: намистинки, камінці, гудзики, квасолю, горіхи, змотувати клубочки ниток. 
   Ігрові вправи можна супроводжувати казками, придумуючи їх під час гри, це посилить ефект. І обов’язково використовуйте кожну нагоду у буденному житті: дозволяйте дитині під час прогулянки розтирати пісок у долонях, збирати  дрібні камінці у відеречко, а готуючи з тіста  -  виділяйте шматочок дитині.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дитина і комп'ютер

  Консультація для батьків Ми живемо в час небувалого злету інформаційних технологій. Комп'ютер - він вже настільки міцно увійшов у на...