середу, 1 грудня 2021 р.

 


РОЗВИВАЛЬНІ      ІГРИ       ЗА    МЕТОДИКОЮ    МОНТЕССОРІ

                               Консультація  для  батьків

                                                                                       Тифлопедагог  Троцюк Г.І.

Дитина може розвиватися не  лише  у  садочку, а й удома на кухні. Не ігноруйте допомогу своїх малят. Для них  кухня  -  одне  з  найбільш цікавих і розвивальних місць у хаті.  Що ж можна доручити малюку? Яку справу він здатен зробитЩоб не лише не зашкодити своєму зроров’ю та безпеці, а ще й потренувати і зміцнити окорухові м’язи, розвинути зорову увагу, дрібну моторику рук, радимо:  1. З двох років:

-   мити й витирати овочі та фрукти для салатів і столу;

-   ліпити сирники, катати колобки з тіста для було

2. З трьох років:                                         

         -    мити й витирати посуд, запитуючи назву кожного;

         -  готувати до чищення яблука, груші, картоплю, кабачки, моркву, буряк,             запитуючи про колір і форму кожного;

  -  перебирати крупу (вибирати з неї сміття й зіпсовані зернятка), розбирати квасолю за кольорами (білу та кольорову  краще варити окремо).

3.  Із чотирьох років:

  -    просіювати борошно, запитуючи, на що воно схоже;

  -   щіточкою для посуду чистити картоплю й моркву, уточнюючи відмінності між ними;

  -   виймати з фруктів серединку спеціальним (безпечним) ножем;

  -  «нарізати» варені овочі спеціальною решіткою, рахуючи «нарізку»;

  -   натирати продукти на пластмасовій тертушці.

4. Те, що до шести років було звичайною грою та задоволенням, із цього віку можна зробити постійними дорученнями і звертатися до дитини із серйозними  проханнями. При правильному плануванні часу ви отримаєте вмілого помічника.

     Кухня є одним із найсприятливіших місць для монтессорі-ігор.Візьміть  миску і насипте у неї  різноманітні крупи: рис, гречку, квасолю, горох, сою і т.п..А  тепер  нехай  ваша маленька «попелюшка»  спробує  їх розсортувати.

      Малюки  полюбляють брати пальчиками  (а ті, кому  вже 4-6років,  -  пінцетом  або  щипчиками)  квасолинки  й  перекладати їх  у  «гніздечка»  для яєць.

      Чому  б  малюку  так  не  пограти?

       Інший  варіант,  що  розвиває  дрібну  моторику  рук,  зорову увагу  -  дати  дитині  формочки  для  льоду,  піпетку  і  підфарбовану  харчовою фарбою або  соком  воду. Хай набирає  рідину  в  піпетку і намагається  перенести  її  у  формочки. Корисно  писати  пальчиками на  манці,  розсипаній на підносі,  або ліпити  із  солоного тіста,  підфарбованого харчовою  фарбою.

        Гра  «А  ось  і  шедевр»

На  кухні  дуже легко дати вихід творчим потребам малюка. Наприклад, він  може створити унікальну картину з бобових і макаронних виробів. Дайте в окремих мисочках: квасолю, горох, макарони різних видів, рис.  Нехай дитина придумає сюжет (для  зовсім маленьких можна завчасно зробити малюнок олівцем), після чого покриє частини картинки клеєм і прикріпить крупи та  макаронні вироби.Так дуже легко з’являються: будиночки, дерева, сонечко з промінчиками з макарон, травичка. Ця робота вдосконалює зорову увагу, дрібну моторику рук, важливі для розвитку мовлення, і з часом  допоможе малюку без проблем засвоїти письмо.

        Гра  «А  так  смачніше!»

Погодьтеся:  просте  картопляне  пюре не так уже  й  цікаво  їсти. І поки мама зайнята  приготуванням інших страв,  дитина охоче  перетвориться  на їх  оформлювача.

Кружальця  помідорів, шматочки огірків, смужки солодкого перчика, оливки, зелень, родзинки, горіхи  -  і ось  уже  всміхається чудернацьке обличчя або виростає чарівна квітка. Творіть, придумуйте і пробуйте!

        Техніка  ігрової  безпеки

    Граючись  із  малюком на кухні, мамі потрібно бути особливо уважною, щоб не допустити «виробничих»  травм  -  забиття, порізів, опіків, потрапляння сторонніх предметів у ніс  чи  вуха.

     Щоб  уникнути  цих неприємностей,  ротрібно підготувати «робоче місце» дитини за кухонним  столом: прибрати зі столуважкі кухонні предмети, виделки, ножі, штопор, ключ для відкривання банок та інші  небезпечні речі. Дитина не зможе всидіти  за столом більше 15хвилин, тому уважно стежте за її рухом по кухні. Не допускайте  малюка до плити, ставте гарячі предметидалеко від дитини, щоб вона не змогла їх дістати, не зайве закрити розетки заглушками.

     Уважно  спостерігайте за всіма маніпуляціями маленького «творця», щоб він не пригостився шматочком сирого  тіста чи не заховав у носику квасолину.

 

1 коментар:

Дитина і комп'ютер

  Консультація для батьків Ми живемо в час небувалого злету інформаційних технологій. Комп'ютер - він вже настільки міцно увійшов у на...