середу, 9 лютого 2022 р.

Розвиток тактильно-рухових відчуттів

 

Розвиток тактильно-рухових відчуттів

Рекомендації для батьків

                     

Тактильні відчуття відіграють важливу роль для розвитку дитини . Руки, пальці, долоні малюка – не тільки його головні датчики, а й механізми, що запускають розумову діяльність. Доторкаючись до різних поверхонь, малюк порівнює їх та пізнає навколишній світ. Саме тому дитина  хоче до всього доторкнутись. Фізичний, розумовий, мовленнєвий й естетичний розвиток дітей значно залежить від рівня їх сенсомоторного розвитку. Відомо: у більшості сучасних дітей виявлено загальне сенсорне відставання, а також слабкий розвиток дрібної моторики рук. Рухи рук малюків часто незграбні, співвідносні рухи неузгоджені, пальці рук слабкі. Така моторна слабкість часто призводить до затримки мовленнєвого розвитку дитини, а в надто запущених випадках -і психічного. Cаме в молодшому дошкільному віці відкриваються найширші можливості для оптимізації.

Як розвинути тактильні відчуття?

Використовуйте предмети різної форми та величини, виготовлені з різного матеріалу. Зокрема, сенсорні панелі і тактильні стимулятори - рамки, сортери, тактильні доріжки, набір тактильних кульок тощо. Граючись з предметами, які мають різну форму і фактуру - тканина, дерево, пластмаса, гума, - діти навчаються розрізняти тактильні властивості предметів, як-от: теплий - холодний м’який - жорсткий круглий - квадратний великий -маленький. Тактильні картки - не просто цікава гра; вони розвивають моторику, зорове сприйняття, увагу, пам'ять, посидючість.

Ігри спрямовані на розвиток тактильної чутливості:
Ігри з пластиліном
. Пластилін (глина, тісто для ліплення) допомагає тонізувати і зміцнювати м'язи маленьких ручок. Місити, стискати, катати,буквально все, що можна робити з пластиліном, розвиває дрібну моторику дитини і готує її
ручки до письма, роботи з ножицями, ножем, пінцетом і т.д.
Гра з піском і водою.  У дітей з’являються неповторні тактильні відчуття, доставляє надзвичайне задоволення і є цілющим методом пісочної терапії.    Пісок- це прекрасний природний матеріал для розвитку сенсорного сприйняття навколишнього світу і розвитку моторики рук дітей дошкільного віку.

Ігри з різними мозаїками. Мозаїка –покращує дрібну моторику, розвивають кмітливість та творчі здібності.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дитина і комп'ютер

  Консультація для батьків Ми живемо в час небувалого злету інформаційних технологій. Комп'ютер - він вже настільки міцно увійшов у на...